Montgat. La darrera subhasta de peix cantada
Durant segles, a totes les poblacions pesqueres de Catalunya el peix es posava directament a la platja, a peu de les barques. Aquesta tradició que consistia en el fet que els pescadors cantaven a la baixa el preu del peix i on els compradors escoltaven atents el cant dels pescadors per aconseguir el peix a millor preu parant la subhasta amb un “jo” o un “aquí” per determinar que comprava el lot pel preu cantat. Aquesta tradició tan nostrada, a partir dels anys 80 es va anar perdent a totes les poblacions.
A Montgat cada migdia, a les 13h, a la llotja a l’aire lliure de la platja a tocar de la via del tren, podem veure l’última subhasta cantada que existeix a Catalunya.
Els pescadors ja han arribat amb les seves captures del dia que col·loquen en safates de vímet on caben un parell de quilos de peix. Un dels participants realitza el sorteig de l’ordre en què els diferents pescadors posaran el seu producte i tot seguit comença el ritual del cant. 21 a la banda, 100, 95, 90 85…10, 5. 20 a la banda, 90, 80, 70,… canta el pescador fins que un comprador diu “meu” per parar la subhasta i tria el vímet desitjat, i llenguados, llagostins, escòrpores, molls, sípies… van desfilant i en mitja hora ja no en queda cap.
L’ajuntament de Montgat en el Ple del 27 d’octubre de 2012 va aprovar el reconeixement de la subhasta cantada del peix com a bé patrimonial immaterial d’interès cultural per la seva singularitat i per tractar-se del darrer vestigi d’aquesta tradició, una pràctica, gairebé perduda i que convé preservar de l’oblit.