Sant Cugat, una ciutat per viure-la

 

Un any més i tornem a trobar-nos amb les trobades organitzats per la Diputació de Barcelona i l’Associació Cultural @DescobreixCatalunya al costat d’entitats locals. I comencem la temporada amb la meet feta a #SantCugatesmoltmes que va tenir lloc aquest diumenge 13 de març de 2016.

Com en anys anteriors ens reunim en el ‘Museu-Reial Monestir de Sant Cugat’, una antiga abadia benedictina que forma part del museu municipal i va ser declarada Ben Cultural d’Interès Nacional en 1931, per acreditar-nos i poder iniciar la visita. Tal vegada el més destacat de tot el conjunt és el seu impressionant claustre, exemple de l’art romànic català construït al segle XII. Encara que no podem passar-nos per alt la seva façana de meitat del segle XIV, o el seu interior de tres naus d’altures, i tres absis.

Una vegada realitzada la visita, i després de la presentació de l’acte realitzat per les institucions, els instagrammers vam poder degustar un gran esmorzo gentilesa de l’ajuntament de la ciutat, en el ‘Mercat Vell’. Un edifici d’aire modernista amb clares influències de Puig i Cadafalch erigit a l’autèntic centre de Sant Cugat, la plaça de Sant Pere. Va ser inaugurat l’any 1911, convertint-se en una joia del patrimoni i un punt de trobada habitual de la ciutat.

Després de l’esmorzar vam poder visitar el ‘Celler Modernista’, obra de l’arquitecte César Martinell, un edifici d’arcs parabòlics construït gràcies a l’esforç cooperatiu de cinquanta-u viticultors locals, que van fundar el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Mesurar, promocionant la construcció d’un celler cooperatiu per dur a terme la vinificació i conservar el vi fins a la seva venda. La falta de finançament va fer que només es dugués a terme una petita part del projecte original. Passats els anys el seu funcionament va ser decreixent fins que va ser cedit a la ciutat. Rehabilitat per l’ajuntament ara forma part del conjunt de museus de la ciutat.

Des del ‘Celler Modernista’ ens apropem a conèixer Mercantic, que amb els seus més de 10.000 metres quadrats i els seus dos-cents comerços, és l’únic mercat permanent d’antiguitats i elements arquitectònics de recuperació existent a Espanya. Fundat en 1992 i situat en una antiga fàbrica de ceràmica s’ha convertit en un centre de referència europea per als amants del col·leccionisme i la decoració. Avui dia a aquests comerços s’ha sumat ‘Puntual’ un centre artístic per a joves talents, que exposen els seus treballs, així com la zona de les cases de fusta que incrementen els caps de setmana l’oferta per als visitants. El primer diumenge de cada mes també podem trobar-nos amb una zona anomenada ‘Vintage Fest’ on es posen a la venda llibres, discos, roba de segona mà, col·leccionisme, curiositats, així com els més sorprenents objectes vintage.

A través de les fotografies que els acreditats van fer durant la trobada i van pujar als seus perfils a les xarxes, amb les etiquetes #SantCugatesmoltmes #SantCugat i #bcnmoltmes ensenyen a tothom tot el que pot oferir la població de Sant Cugat del Vallés.

—————————————————————————————————————

#SantCugatesmoltmes

Un año más y volvemos a encontrarnos con los meets organizados por la Diputación de Barcelona y la Asociación Cultural @DescobreixCatalunya junto a entidades locales. Y empezamos con la meet #SantCugatesmoltmes que tuvo lugar este domingo 13 de marzo de 2016.

Como en años anteriores nos reunimos en el ‘Museu-Reial Monestir de Sant Cugat’, una antigua abadía benedictina que forma parte del museo municipal y fue declarada Bien Cultural de Interés Nacional en 1931, para acreditarnos y poder iniciar la visita. Tal vez lo más destacado de todo el conjunto es su impresionante claustro, ejemplo del arte románico catalán construido en el siglo XII. Aunque no podemos pasarnos por alto su fachada de mitad del siglo XIV, o su interior de tres naves de alturas, y tres ábsides.

Una vez realizada la visita, y tras la presentación del acto realizado por las instituciones, los instagrammers pudimos degustar un gran almuerzo gentileza del ayuntamiento de la ciudad, en el ‘Mercat Vell’. Un edificio de aire modernista con claras influencias de Puig i Cadafalch erigido en el auténtico centro de Sant Cugat, la plaza de Sant Pere. Fue inaugurado en el año 1911, convirtiéndose en una joya del patrimonio y un punto de encuentro habitual de la ciudad.
Tras el almuerzo pudimos visitar el ‘Celler Modernista’, obra del arquitecto César Martinell, un edificio de arcos parabólicos construido gracias al esfuerzo cooperativo de cincuenta y un viticultores locales, que fundaron el Sindicato Vitivinícola y Caja Rural de San Medir, promocionando la construcción de una bodega cooperativa para llevar a cabo la vinificación y conservar el vino hasta su venta. La falta de financiación hizo que sólo se llevara a cabo una pequeña parte del proyecto original. Pasados los años su funcionamiento fue decreciendo hasta que fue cedido a la ciudad. Rehabilitado por el ayuntamiento ahora forma parte del conjunto de museos de la ciudad.

Desde el ‘Celler Modernista’ nos acercamos a conocer Mercantic, que con sus más de 10.000 metros cuadrados y sus doscientos comercios, es el único mercado permanente de antigüedades y elementos arquitectónicos de recuperación existente en España. Fundado en 1992 y ubicado en una antigua fábrica de cerámica se ha convertido en un centro de referencia europea para los amantes del coleccionismo y la decoración. Hoy en día a estos comercios se ha sumado ‘Puntual’ un centro artístico para jóvenes talentos, que exponen sus trabajos, así como la zona de las casas de madera que incrementan los fines de semana la oferta para los visitantes. El primer domingo de cada mes también podemos encontrarnos con una zona llamada ‘Vintage Fest’ donde se ponen a la venta libros, discos, ropa de segunda mano, coleccionismo, curiosidades, así como los más sorprendentes objetos vintage.

A través de las fotografías que los acreditados hicieron durante el encuentro y subieron a sus perfiles en las redes, con las etiquetas #SantCugatesmoltmes #SantCugat y #bcnmoltmes enseñan a todo el mundo todo lo que puede ofrecer la población de Sant Cugat del Vallés.